Praėjusią savaitę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai gaudė KET pažeidėjus, statančius transporto priemones neįgaliesiems skirtose stovėjimo vietose.

Policinės priemonės metu išaiškinti ir administracine tvarka nubausti 254 KET pažeidėjai. 15 transporto priemonių, stovėjusių neįgaliųjų transportui skirtose stovėjimo vietose, buvo priverstinai nutemptos.

Ne visos nuotraukos naudingos

Tačiau su tokiais pažeidėjais kasdien kovoja ne tik policijos pareigūnai, bet ir kelių „ereliams“ nepakantūs piliečiai. Portalo DELFI rubrika „Baudos kvitas“ kasdien sulaukia vis daugiau nuotraukų su užfiksuotais KET pažeidimais, kurių didžiąją dalį sudaro neįgaliųjų transportui skirtose vietose stovintys automobiliai.

Būtų galima prisiminti ne vieną atvejį, kai policija nubaudė KET ar viešosios tvarkos pažeidėjus, kai nusikalstama veika buvo paviešinta įvairiose interneto svetainėse, tad ne vienam DELFI skaitytojui kilo klausimas, ar policija reaguoja į rubrikoje „Baudos kvitas“ talpinamas nuotraukas, kuriose užfiksuoti KET pažeidimai?

„Be abejo, tikriname portaluose viešinamas nuotraukas, ir esant reikalui, imamės priemonių. Kasdien ir patys sulaukiame tikrai daug, maždaug 20-50, nuotraukų su neleistinai kiemuose, neįgaliųjų vietose ar draudžiamose vietose pastatytais automobiliais. Tačiau nuotrauka nuotraukai nelygi. Pavyzdžiui, norint nubausti neleistinai neįgaliųjų vietoje stovinčio automobilio savininką, nuotraukoje turėtų aiškiai matytis ženklas, kad tai tikrai yra neįgaliųjų transportui skirta vieta. Tuomet pagal nuotrauką ir galima nubausti KET pažeidėją“, – DELFI sakė Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos viršininko pavaduotojas Aleksandras Samulevičius.

Policijos pareigūnai irgi baudžiami

Fotografuojantiems KET pažeidėjus, pašnekovas patarė pasistengti nufotografuoti taip, kad nuotraukoje matytųsi ne tik kelio ženklas, kurį pažeidė vairuotojas, bet ir automobilio valstybiniai numeriai, pagal kuriuos vėliau bus identifikuojamas pažeidėjas. Be to, prie siunčiamos nuotraukos reiktų parašyti, kada ir kurioje vietoje užfiksuotas pažeidimas.

Nors nuotraukas su KET pažeidėjais Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybai jau ne vienerius metus galima siųsti ir elektroniniu paštu (adresas lpept@policija.lt), tačiau A.Samulevičius sutinka, kad viešumas pažeidėjui – taip pat bausmė: „Viešinti tokias nuotraukas irgi yra gerai, nes daugeliui viešumas gali padaryti didesnį poveikį negu skiriama bauda“.

Paklaustas, ar sulaukia nuobaudų policijos pareigūnai, nufotografuoti kaip KET pažeidėjai, A.Samulevičius patvirtino, kad ir tokiais atvejais išimčių nedaroma. „Policijos pareigūnai, užfiksuoti kaip KET pažeidėjai, tikrai nedaro garbės policijai, todėl nuotraukas siunčiame atitinkamo regiono padaliniui, kurio transportas užfiksuotas. Tuomet vietos policija aiškinasi, ar pažeidimas tikrai buvo, o pareigūnai gali būti patraukti drausminei atsakomybei“, – sakė Eismo priežiūros tarnybos viršininko pavaduotojas A.Samulevičius.

Bauda – iki 100 Lt

DELFI primena, kad kelio ženklas Nr. 528 („Stovėjimo vieta“) su papildoma lentele Nr. 846 („Neįgalieji“) ir horizontaliojo kelio ženklinimo simbolio 1.24 („Neįgalusis“) nurodo, kad tokia parkavimo vieta skirta tik transporto priemonėms, pažymėtoms skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“.

Turintys teisę naudoti skiriamąjį ženklą „Neįgalusis“, turėtų tinkamai pažymėti vairuojamą transporto priemonę, t.y. ženklas tvirtinamas transporto priemonės priekyje ir gale. Be to, transporto priemonės, pažymėtos ženklu „Neįgalusis“, vairuotojas (keleiviai) turi turėti ir esant reikalui, policijai pateikti dokumentus, patvirtinančius jų negalią.

KET nurodyta, kad kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymas, stovėjimas ant šaligatvio, kai nėra tai leidžiančių kelio ženklų, stovėjimas ant vejos, pėsčiųjų (dviračių) tako arba važiavimas šaligatviu, veja ar pėsčiųjų (dviračių) taku – užtraukia baudą vairuotojams nuo nuo 50 iki 100 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)