Bandomieji elektromobilių įkrovimo stočių tinklai jau atsiranda įvairiuose didmiesčiuose, pavyzdžiui Londone jau dabar yra daugiau nei 100 viešų įrovimo stočių. Vis dėlto kiekviename mieste įkrovimo stotelių ženklai skiriasi.

„Pasaulinė elektromobilių industrija vis dar yra vystymosi etape – vyksta įvairūs technologiniai bandymai, renkami geriausi įkrovimo būdai, baterijų technologijos. Naujausios technologijos ir elektromobiliai atsiranda įvairiose pasaulio vietose – elektromobilius kuria ne tik automobilių pramone pasižyminčios šalys – Vokietija, JAV, Japonija, bet ir automobilių pramonės istorijos neturinčios šalys – Pietų Afrikos Respublika, Indija, Kinija. Todėl pasaulyje elektromobilių žymėjimas vis dar yra labai priklausomas nuo vietinės rinkos žaidėjų, tai reiškia, kad ženklai dažniausiai ruošiami paskubomis, kai reikia pažymėti jau pastatytą pakrovimo stotelę, o plačiai paplitusio kokybiško ženklo pasaulyje vis dar nėra“, – DELFI sakė Lietuvos Elektromobilių Asociacijos (LEA) prezidentas Vaidotas Lašas.

Atsižvelgdami į tai, LEA ir Vilniaus Dailės Akademijos (VDA) Kauno Dailės Fakultetas (KDF) kartu parengė studiją elektromobilių įkrovimo stotelių žymėjimui sukurti. Aptarus studijos galimybę su KDF dėstytojais ir administracija, buvo nutarta pasiūlyti kelio ženklo sukūrimą kaip kursinio darbo užduotį. Daugelis studentų buvo susidomėję ne tik dėl originalios užduoties, bet ir dėl realios kursinio darbo pritaikymo galimybės – pabaigtos ženklų vizijos bus pristatytos Susisiekimo ministerijai ir bus siekiama įteisinti elektromobilių įkrovimo stotelės ženklą Lietuvos Kelių eismo taisyklėse.

Studijos organizatoriai tikisi, kad naujieji kelio ženklai galėtų būti priimti ne tik Lietuvoje, bet ir pasklisti po kaimynines valstybes. Pirmosios vizijų idėjos pateikiamos DELFI skaitytojų vertinimui. Daugiausiai DELFI skaitytojų balsų surinkusį darbą bus siūloma įteisinti Kelių eismo taisyklėse.

2010 metų liepos mėnesį įkurta ir Lietuvos elektromobilių entuziastus, gamintojus bei perdarinėtojus vienijanti LEA tikisi, kad jau greitai ir Lietuvos keliuose pamatysime, ekonomiškus, ekologiškus ir tylius elektromobilius. Asociacijos nuomone, elektromobilių paplitimas Lietuvoje leis sumažinti priklausomybę nuo importuojamos naftos, sumažinti taršą bei važinėti žymiai ekonomiškiau nesirūpinant naftos kainomis.

Balsuokite čia:

(Balsavimas vyks iki sekmadienio vakaro. Iš vieno IP galite balsuoti ne daugiau nei 10 kartų.)


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją