Nusprendė rizikuoti

Neseniai į „Alytaus naujienų” redakciją užsukęs alytiškis Darius (pavardė redakcijai žinoma) papasakojo savo istoriją.

„Pražiopsojau, kad mano mikroautobuso techninės apžiūros laikas pasibaigė prieš kelias savaites. Į garažą pasikviečiau serviso meistrą. Šis apžiūrėjo ir patikrino svarbiausius agregatus, žibintų skleidžiamą šviesos srautą, išbandė stabdžius. Manėme, kad reikalavimus atitiks ir išmetamų teršalų kiekis, nes variklis dyzelinis. Nusprendžiau rizikuoti ir, neturėdamas galiojančio techninės apžiūros talono, važiuoti į bendrovės „Skirlita” techninės apžiūros centrą Kaniūkuose. Nepavyko. Likus keliems kilometrams iki centro prie tilto per Nemuną sustabdė policijos pareigūnai patikrinti dokumentų. Patikrino ir už tai, kad važiuoju techniškai netvarkingu automobiliu, skyrė maksimalią 150 litų baudą”, - pasakojo vairuotojas.

Nepadėjo, jog Darius pareigūnams karštai įrodinėjo važiuojąs atlikti techninės apžiūros.

Nuvykus į centrą, „Skirlitos” specialistai patikrino mikroautobusą ir, neradę didelių trūkumų, išdavė dvejus metus galiojantį techninės apžiūros lapą, prie valstybinio numerio ženklų priklijavo lipdukus.

„Skirtą baudą sumokėjau, tačiau, mano nuomone, likau be kaltės kaltas. Prieš pusvalandį buvęs techniškai netvarkingas automobilis tapo tinkamas važiuoti. Kodėl į techninės apžiūros centrą aš jį privalau gabenti autovežiu ir vežėjui mokėti didelius pinigus?”, – klausė Darius.

Neteks draudimo garantijų

Pasak Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininko Gražvydo Čepulio, nuo 2009 metų rugsėjo vairuotojai ar savininkai, kurių automobilių techninės apžiūros talono galiojimo laikas pasibaigęs, pagal galiojančių teisės aktų reikalavimus savo mašinas į techninių apžiūrų stotis privalo vežti autovežiu.

Iki praėjusių metų rugsėjo kelių policininkai, vairuotojams nuvykti į techninių apžiūrų centrus išduodavo vieną parą galiojančius leidimus.

„Nepastebėjome, kad vairuotojai piktnaudžiautų vienkartiniais leidimais ir pasibaigus jų galiojimo laikui važinėtų miesto gatvėmis ar rajono keliais. Manau, kad, ateidami į policijos komisariatą paprašyti leidimo nuvykti į techninės apžiūros centrą, vairuotojai elgėsi atsakingai ir pilietiškai – jie nenorėjo pažeisti Kelių eismo taisyklių”, – kalbėjo skyriaus viršininkas.

UAB „Skirlita”, Pietų Lietuvoje atliekančios transporto priemonių techninę apžiūrą, technikos direktorius ekspertas Romualdas Skaisgirys atkreipė dėmesį į vieną svarbų dalyką.

„Važiuodami be galiojančio techninės apžiūros talono ir patekę į eismo įvykį apsidraudę vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu, asmenys neteks draudimo garantijų. Avarija gali ištikti ir vykstant pas mus atlikti techninės apžiūros. Taigi, vairuotojai patys turi spręsti – rizikuoti ir važiuoti pas mus patys ar automobilį, kurio techninės apžiūros laikas pasibaigęs, vežti autovežiu”, – teigė technikos direktorius.