Sunku patikėti, bet „Juke-R“ projektas gimė 2011 m. viduryje, o mažiau nei po pusmečio jį jau buvo galima apžiūrėti. Premjera neapsiėjo be akylų žurnalistų replikų, kad vietomis tarp automobilio dalių sujungimų telpa ir pirštas. Tačiau kovo pirmoje pusėje Sturupo trasoje, Švedijoje, pamatėme kone idealiai atrodančio ir tarsi serijinei gamybai parengtą modelį.

Grįžtant prie pradžių, kai pasigirdo pirmosios kalbos, kad „Nissan“ ruošia „Super Juke“, galvoje sukosi tik viena mintis: ką jie daro? Prieštaringai vertinamu dizainu išsiskiriantis automobilis mūsų šalyje vienareikšmiškai labiau traukia moteris (apsidairykite gatvėse – aplink pilna „Juke“ ir visus juos vairuoja damos), tad nejaugi japonai tokiu būdu stengiasi pritraukti vyriškąją auditoriją? Tikrai ne! Pasirodo, kad „Nissan” turimais duomenimis, Europoje apie 70 proc. „Juke” pirkėjų yra vyrai.

Jeigu iki praėjusių metų pabaigos dar buvo galima svarstyti, kad galbūt „Nissan“ tik žaidžia su „Juke-R“ projektu, tai 2012-ųjų pradžia parodė, kad japonai nenusiteikę juokauti. „Juke-R“ greitesnis už „Lamborghini Gallardo“, „Mercedes SLS AMG“ ir „Ferrari 458 Italia“ superautomobilius – tokia žinia sausį atskriejo iš Dubajaus, kur gamintojai surengė parodomąsias lenktynes miesto gatvėse įrengtoje trasoje. Ir ką jie sau galvoja? Konkuruoti su modeliais, už kuriuos prisiekę sportinių automobilių gerbėjai moka šimtus tūkstančių eurų, neatrodo logiškas sprendimas kompanijai, kuri žinoma pirmiausia dėl kasdienėms reikmėms skirtų mašinų gamybos.

Vis dėlto atsižvelgiant į tam tikrus aspektus, „Juke-R“ projektu nereikėtų labai stebėtis. Visų pirma, jie turi GT-R, kurį vadina savo superautomobiliu. Šio modelio filosofija aiški – klientams siūlyti sportinį automobilį, techniniais parametrais nenusileidžiantį „Porsche“ ar „Ferrari“, tačiau kainuojantį gerokai pigiau. Ir štai, kol šių metų Ženevos automobilių parodos lankytojai alpsta nuo naujojo „Ferrari Berlinetta F12”, kuris iki 100 km/val. gali įsibėgėti per „stebuklingas“ 3,1 sek., 2012 metų modelio „Nissan GT-R“ su šia užduotimi susitvarko per 2,8 sek. Kainos? „Ferrari“ naujokas kainuos ne mažiau nei 900 tūkst. Lt, „Nissan“ greituolis – maždaug tris kartus pigiau.

Antra priežastis – ilgametė „Nissan“ patirtis automobilių sporte. Trečias „Juke-R“ atsiradimo paaiškinimas – kryptinga „Nissan“ ekspansija į naujus segmentus. Sėkmė juos aplankė sukūrus kompaktinį padidinto pravažumo automobilį „Qashqai“, o vėliau atėjo eilė ir išsišokėliui „Juke“, kuris tapo B segmento padidinto pravažumo automobilių pradininku. „Nissan“ negali atsistebėti šio modelio sėkme – pernai jis sudarė 20 proc. visų šios markės pardavimų. Nuo pardavimų pradžios 2010 m. rugsėjį jį įsigijo jau beveik 200 tūkst. vairuotojų, tad mylite jį ar nekenčiate, „Juke“ tapo dar vienu „Nissan“ bestseleriu.

Inžinieriai kaip reikiant padirbėjo

Taigi kas yra „Nissan Juke-R“? Ogi pirmasis padidinto pravažumo superautomibilis, kuris beprotiškai atrodo ir važiuoja tiesiog nutrūktgalviškai! Tiesa, kol kas tik koncepcinis, tačiau daug žadantis. „Juke-R“ sujungia įprasto „Juke“ kėbulą su agregatais, paimtais iš vieno greičiausių ir techniškai pažangiausių superautomobilių pasaulyje „Nissan GT-R“. Šiuo metu egzistuoja du tokie rankomis surinkti bandomieji modeliai – vienas su vairu dešinėje, kitas – su vairu kairėje pusėje.

Šis projektas gimė „Nissan Europe“ padalinyje, o du egzempliorius pagamino Britanijoje įsikūrę lenktynių ir inžinerijos ekspertai iš „Ray Mallock Ltd“ (RML) kompanijos. Pastaroji turi sukaupusi patirtį kurdama modelius kėbulinių automobilių varžyboms, Le Mano ir kitoms lenktynėms. RML taip pat prieš keletų metų įgyvendino ir „karšto hečbeko“ „Micra-R“ projektą.

„Juke-R“ turi 3.8 l V6 variklį su dviem turbokompresoriais, kuris suderintas su 6 laipsnių automatine transmisija. Jėgos agregatas išvysto net 485 AG ir maksimalų 588 Nm sukimo momentą. Tiesa, po sportinio „Juke“ variklio gaubtu sumontuotas variklis, koks GT-R buvo naudojamas 2010 metų modelyje. Dabar GT-R turi patobulintą 3.8 l jėgainę, pasiekiančią 550 AG.

„GT-R“ yra 76 kg lengvesnis už „Juke-R“, nes į „Juke“ kėbulą teko sumontuoti superautomobilio komponentus, t. y. FIA patvirtintą saugos rėmą ir papildomai sustiprintą važiuoklę. Egzotiškai atrodančiam modeliui šarmo suteikia ir galinis oro aptakas

„Juke-R“ matmenys rodo, kad jis panašesnis į įprastą „Juke“, nei GT-R. Automobilis yra tokio pat ilgio, aukščio, taip pat sutampa ir važiuoklės ilgis, tačiau R versija yra platesnė 15 cm. Šis pokytis atsirado dėl praplatėjusių ratų arkų, gaubiančių 20 colių „RAYS“ lengvo lydinio ratlankius.

Salone vienas labiausiai pastebimų pokyčių – sportinės OMP sėdynės, jei neskaitytume saugos rėmo bei dingusių galinių sėdynių. Priekinės sėdynės ir prietaisų skydas atitraukti atgal apie 10 cm, nes priekinėje automobilio dalyje reikėjo sutalpinti didesnį variklį.

RML žmonės tvirtina, jog jiems buvo itin svarbu „Juke-R“ sukurti taip, kad jis tiktų važinėti įprastais keliais. Jis net turi oro kondicionierių ir garso sistemą. Patys automobilio kūrėjai deklaruoja, kad jis toks, jog net močiutės galėtų važinėti į krautuvę. Vis dėlto tokios galimybės negavome, nes „Juke-R“ išbandyti galėjome apsukę keletą ratų Sturupo trasoje.

Važiuoja velniškai greitai

Įsiropšti į automobilio vidų per saugumo konstrukcijas, apsijuosi diržais, spaudi raudoną „Start“ mygtuką (tokį pat kaip ir GT-R modelyje), automatinėje pavarų dėžės svirtį nustatai į A arba M padėtį (pastaroji funkcija leidžia pavaras perjungti po vairaračiu sumontuotais „sparneliais) ir pradedi nuotykį.

Kaip galima apibūdinti važiavimą koncepciniu „Juke-R“? Tiesiog neįtikėtina. Jeigu nežinote, kas yra pragaras, „Juke-R“ jums tai parodys, nes perfrazuojant filmo „Ir velnias dėvi Prada“ pavadinimą, galima spėti, kad „Ir velnias važinėja Nissan... Juke-R“. Svylančių padangų kvapas salone tik patvirtina spėjimus, kad tai yra laukinis aparatas!

Labiausiai pribloškia 485 AG variklio jėga, kuri tarsi plešia vairaratį iš rankų. Atrodo, kad neatsargiai spustelėjus greičio pedalą, automobilis gali elgtis neprognozuojamai, tačiau griežtai veikiančios saugumo sistemos viską sustato į savo vietas. Netiksliai įvažiavote į posūkį – ESP jus sugrąžins į tinkamas vėžes, atrodo per vėlai pradėjote stabdyti – pavyzdiniai „Brembo“ stabdžiai veikia vairuotojo minties greičiu ir sustabdys automobilį net tada, kai atrodo, kad bandomasis važiavimas baigsis milžiniškais nuostoliais.

Elektroninės sistemos iš GT-R perkeltos nepakitusios, todėl „Juke-R“ trauka yra beprotiška, maksimalus greitis siekia 257 km/val. Įsibėgėti iki 100 km/val. šiam blogam berniukui nieko nereiškia – tą jis gali padaryti per 3,7 sek. Tai yra labai geras rezultatas, geresnis už „Porsche 911“ ir lenkiantis daugybę pripažintų superautomobilių.

Kad ir kiek aikčiojimų keltų „Juke-R“ galia, Sturupo trasoje norėjosi ilgesnės tiesiosios, kurioje galėtum bent keletą sekundžių išminti greičio pedalą iki dugno. Šioje 2300 m trasoje net ir teoriškai turėdamas ilgiausią tiesiąją negali pasiduoti greičio manijai – vos išgirdus maksimalius sūkius pasiekusį variklį iškart tenka stabdyti, kol šalia sėdintis instruktorius nespėja ištrimituoti „brake brake brake“.

Lyginant su GT-R, „Juke-R“ važiuoklės bazė sutrumpėjo 250 mm, tad automobilis yra žvitrus ir manevringas posūkiuose, tačiau reikia būti atsargiam. Automobilio svoris – per 1800 kg ir jis tikrai nėra lengvasvoris, todėl posūkiuose jaučiamas nepakankamas pasukamumas, ypač neatsargiai spustelėjus greičio pedalą. Ir nors vairaratis nėra toks, kad menkiausias suktelėjimas kardinaliai keistų trajektoriją, tačiau kaltinti netikslumu jį taip pat būtų nuodėmė.

Ateitis – muziejuje?

Susipažinus iš arčiau su šiuo analogų neturinčiu ir į jokius rėmus netelpančiu automobiliu darosi aišku, kad „Nissan“ turi viską, ko reikia norint pradėti „Juke-R“ gamybą. Tai galėtų būti ir ribotos serijos modelis, tačiau kompanija atkakliai tvirtina, kad to nebus, kad serijinės gamybos šis monstras nepasieks. Tad kokia prasmė „Nissan“ tiek daug investuoti jėgų, laiko, ir, žinoma, šlamančiųjų, jeigu „Juke-R“ vis tiek keliaus į muziejų?

Atsakymas galėtų būti toks pat, kaip ir paklausus, kodėl kultūros ministerijai reikėjo skirti 2 mln. Lt filmui apie Tadą Blindą? Esmė ta, kad žmonėms reikia herojų. Jeigu žiūrėtume vien tik iš racionalumo pusės, tuos milijonus buvo galima išleisti ir kilnesniems tikslams ar išdalinti juos daugiau projektų. Tačiau ši investicija pasiteisino su kaupu, mūsiškis „svieto lygintojas“ leido filmą mačiusiems žiūrovams kitomis akimis pamatyti Lietuvos grožį, emigrantams – iš naujo pamilti tėvynę, o filmo kūrėjai dabar gali didžiuotis susukę pelningiausią lietuvišką juostą. Taip ir „Nissan“ galėjo nueiti paprastesniu keliu, fantazijas apie „super Juke“ nukišti giliai giliai, tačiau jie surizikavo ir dabar „Juke-R“ yra šių dienų „Nissan“ didvyris, visų apkalbamas objektas.

Jeigu ir „Juke-R“ niekada nepasirodys gatvėse, „Nissan“ iš šio projekto jau pakankamai laimėjo. Interneto portalai mirga nuo pranešimų, nuotraukų ir filmukų su „Juke-R“, automobilių gerbėjai aistringai diskutuoja apie šį projektą, o kartu visur minimas ir „Juke“ pavadinimas.

Ir štai praėjusią savaitę Ženevos automobilių parodoje paskelbta, kad sulauksime sportiško „Juke“. Tačiau turime nuvilti – tai bus ne R versija, o „Nismo“. Šis modelis pasirodys dar šiemet, tačiau jam teks apsiriboti gerokai kuklesne nei koncepcinės R versijos galia – „Juke Nismo“ turės turbininį 1.6 l, 200 AG variklį. Tuo tarpu žvėriškas „Juke-R“ šiemet kompanijai tarnaus įvairiuose renginiuose, o kokia šio „Nissan“ strategijose įkalinto žvėries ateitis - kol kas niekas nežino.

„Nissan Juke-R“ vizitinė kortelė

Variklio darbinis tūris: 3.8 l
Degalai: benzinas
Galia: 485 AG
Maksimalus sukimo momentas: 588 Nm
Pavarų dėžė: 6 laipsnių automatinė
Varantieji ratai: 4x4
Ilgis: 4135 mm
Plotis: 1910 mm
Aukštis: 1575 mm
Važiuoklės bazė: 2530 mm
Prošvaisa: 115 mm
Svoris: 1806 kg
Įsibėgėjimas iki 100 km/val.: 3,7 sek.
Maksimalus greitis: 257 km/val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)