Kelių eismo taisyklių (KET) 21 straipsnis vairuotojams draudžia naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, jeigu jomis naudojamasi rankomis, išskyrus tuos atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas.

Tas pats KET straipsnis nurodo, kad vairuotojai turi vengti bet kokių su transporto priemonės vairavimu nesusijusių veiksmų. Lietuvos kelių policijos tarnybos administracinio skyriaus viršininkas Dainius Šalomskas pripažino, kad vairuojant automobilį valgymas, gėrimas ar rūkymas patenka į tokių veiksmų kategoriją. „Bet už tai vairuotojų policija nebaudžia, nes kelių eismo taisyklės tokius veiksmus ne draudžia, o tik rekomenduoja jų vengti”, – paaiškino D.Šalomskas.

„Jei griežtai uždraustume vairuotojams valgyti arba rūkyti, išsiskirtume iš Europos konteksto”, – teigė vienas KET autorių, Susisiekimo ministerijos saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

Anot jo, nė vienoje Europos šalyje nedraudžiama vairuojant valgyti ar rūkyti, tačiau policininkas gali sustabdyti vairuotoją pastebėjęs, kad jis dėl pašalinių veiksmų pavojingai vairuoja.

Jungtinėse Amerikos Valstijose 2009 metais 16 procentų mirtimi pasibaigusių avarijų įvyko dėl to, kad valdydami transporto priemonę vairuotojai užsiėmė pašaliniais veiksmais. Lietuvoje tokių avarijos priežasčių tyrimų niekas nebandė atlikti, nes, pasak V.Pumpučio, tai nustatyti būtų neįmanoma: „Niekas nepasigirs, jog padarė avariją, kai jo dėmesys buvo nukreiptas, pavyzdžiui, į tai, kad nuo valgomo sumuštinio nenulašėtų kečupas.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)