Seimas nusprendė griežtinti reglamentavimą dėl teisės vairuoti transporto priemones atėmimo ir grąžinimo. Asmeniui, iš kurio teisė vairuoti transporto priemones bus atimta dėl teisės pažeidimo padarymo vieniems metams ir ilgiau, teisė vairuoti transporto priemones bus grąžinama tik pasibaigus šios teisės atėmimo laikui ir baigus papildomą vairuotojų mokymą bei perlaikius vairavimo egzaminą.

Asmeniui, padariusiam teisės pažeidimą būnant neblaiviam arba apsvaigusiam nuo narkotikų, vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų, teisė vairuoti transporto priemones galės būti grąžinama tik įvykdžius jau minėtus reikalavimus ir po medicininės ir švietėjiškos atestacijos. Ne anksčiau kaip po 10 metų teisė vairuoti transporto priemones būtų gražinama asmeniui, jei ši teisė iš jo bus atimta du kartus už tai, kad jis bus padaręs teisės pažeidimą būdamas neblaivus arba apsvaigęs nuo narkotikų, vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų, taip pat asmeniui, iš kurio teisė vairuoti transporto priemones bus atimta tris kartus.

„Pažeidėjams, kuriems triskart buvo atimta teisė (vairuoti – DELFI) dėl kitų pažeidimų, jau ketvirtą kartą nuobaudą būtų galima taikyti iki 10 metų. Jeigu du kartus buvo atimta teisė dėl vairavimo neblaiviame stovyje arba apsvaigus nuo svaigiųjų medžiagų, jau trečią kartą – taip pat iki 10 metų“, - žurnalistams sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Šiuo metu įstatyme yra įtvirtinta, kad valstybinio numerio ženklus draudžiama uždengti apsauginėmis medžiagomis, lankstyti ar kitaip keisti jų formą, jie neturi būti apgadinti, užteršti ar surūdiję. Seimas nusprendė papildyti šią nuostatą ir nustatyti, kad tuo atveju, kai vežamas prie motorinės transporto priemonės galinės dalies pritvirtintas dviratis uždengs valstybinio numerio ženklą, motorinės transporto priemonės gale gerai matomoje vietoje turės būti pritvirtinta valstybės įmonės „Regitra“ išduota lentelė su valstybiniu numeriu.

Priimtame dokumente Seimas patikslino reikalavimus dviračių vairuotojams. Pagal naujas nuostatas prižiūrint suaugusiajam važiuoti važiuojamąja kelio dalimi dviračiu bus leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų asmenims. Gyvenamojoje zonoje dviračių vairuotojų amžius, kaip nustatyta ir šiuo metu, nebus ribojamas. Važiuodamas važiuojamąja kelio dalimi dviračio vairuotojas privalės dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turės degti baltas šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba kai blogas matomumas, bus privalomi abu reikalavimai.

Kaip DELFI jau skelbė, pagal priimtas ir nuo liepos 1 d. įsigaliosiančias pataisas pradedantieji vairuotojai 2 metams išduodamą galiojantį vairuotojo pažymėjimą turės teisę pakeisti į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą nebaigę papildomo vairuotojų mokymo, jeigu per 2 metus nebus pažeidę KET reikalavimo už kurį šiame įstatyme numatytas papildomas vairuotojų mokymas arba nebus sukėlę eismo įvykio, dėl kurio buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata.

Pradedantysis vairuotojas, pažeidęs KET papildomus mokymus privalės baigti per vienus metus nuo pažeidimo padarymo datos. Papildomi mokymai lauks pradedančiųjų vairuotojų, pažeidusių KET reikalavimą, susijusį su vairuotojų pareigų pėstiesiems, lenkimo taisyklių, draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, eismo reguliavimo signalų nesilaikymu, taip pat ir įspėjamųjų signalų naudojimo, važiavimo per sankryžas, vairuotojų naudojimosi saugos diržais, motociklininko šalmais pažeidimais, nustatyto greičio viršijimu daugiau kaip 10 km/h ir transporto priemonių vairavimu, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (nuo 0,2 iki 0,4 promilės), taip pat sukėlusių eismo įvykį, kurio metu buvo sutrikdyta eismo dalyvių sveikata, motorinių transporto priemonių vairuotojų, kuriems teisė vairuoti buvo atimta dėl KET pažeidimų.

Seimas nusprendė atsisakyti nuostatos, kad vairuotojų papildomas mokymas turi būti organizuojamas tik praktinio mokymo centruose.

Įstatyme taip pat įtvirtinama, kad teisė vairuoti C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E kategorijos transporto priemones galios ne ilgiau kaip 5 metus nuo vairuotojo pažymėjimo išdavimo dienos. Vairuotojo pažymėjimai, kaip ir šiuo metu, bus išduodami ne ilgesniam kaip 10 metų laikotarpiui. Be to, teisės akte įtvirtinama pareiga motorinių transporto priemonių vairuotojams tikrintis sveikatą Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytu periodiškumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (422)