Kaip antradienį žurnalistams sakė Vilniaus mero patarėjas Gediminas Švilpa, pirmiausia ketinama sudaryti „automobilių vaiduoklių“ duomenų bazę. Po to policija nustatinės automobilių savininkus ir juos įspės. Automobiliui patraukti iš kiemų bus duodamos dvi savaitės.

Įspėjimus ignoravę automobilių savininkai bus baudžiami administracinėmis baudomis, siekiančiomis 250-1000 Lt. Informaciją apie kiemuose stovinčius nenaudojamus automobilius rinks seniūnijų darbuotojai, apie tokius atvejus bus galima pranešti telefonu 1648.

„Taip žmonės gali atlikti savo pilietinę pareigą – pranešti apie neeksploatuojamus automobilius, mes sudarome duomenų bazę ir operatyviai reaguojame“, – kalbėjo G. Švilpa.

Piktybinių savininkų mašinas nutemps

Piktybinių savininkų, nereaguojančių į įspėjimus, automobiliai visgi bus nutempiami. Už automobilio nutemimą paprastai skiriama 200 Lt bauda, dar reikia sumokti už automobilio laikymo specialioje stovėjimo aikštelėje laiką.

Šių metų akcijos naujovė ta, kad žmogus, kieme laikantis nenaudojamą automobilį, tačiau nežinantis, ką su juo daryti, vietoje gresiančios baudos galės pats užsidirbti keletą dešimčių litų. Akcijoje dalyvaujančios Vilniaus eksploatuoti netinkamų transporto priemonių asociacijos įmonės galės nenaudojamą automobilį nupirkti, jį tinkamai išregistruoti „Regitroje“ ir utilizuoti. Už kiemus užimančią griuveną galima tikėtis gauti 50-150 Lt.

Asociacijos įmonės akcijos metu miesto ribose siūlys automobilį nemokamai nuvežti į privačią teritoriją – pavyzdžiui, sodą ar kurią kitą privačią vietą. Tačiau už automobilio gabenimą į užmiestį bus imamas mokestis.

Pasak G. Švilpos, tikimasi, kad pasibaigus akcijai kiemuose padaugės vietos, į juos bus lengviau patekti specialiųjų tarnybų automobiliams, o gyvenamoji aplinka taps estetiškesnė ir patrauklesnė.

Pavasarį vykusios panašios akcijos metu nustatyti 1663 neeksploatuojami automobiliai. 555 mašinos po įspėjimų buvo patrauktos, 855 išgabentos perdirbti, 52 „vaiduokliais“ iki šios dienos nepasirūpinta.

Trečius metus vykdomą akciją sostinės savivaldybė rengia kartu su Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu ir Vilniaus eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo asociacija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją