Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos įsakymu „Dėl transporto priemonės pripažinimo istorine motorine transporto priemone tvarkos aprašo patvirtinimo“ buvo patvirtinta Transporto priemonės pripažinimo istorine motorine transporto priemone tvarka. Įsakymas įsigalios nuo 2012 m. gegužės 1 d.

Asociacijos „Retromobile“ teigimu, visa senovinės technikos gerbėjų bendruomenė ilgai laukė šio teisės akto priėmimo, kuris atvėrė duris galimybei oficialiai pripažinti tam tikras transporto priemones istorinėmis.

Primenama, kad Istorinė motorinė transporto priemonė – prieš 30 metų ar anksčiau pagaminta transporto priemonė, kurios modelis nebegaminamas mažiausiai 15 metų ir kuri yra originali, tinkama eksploatuoti, bet nenaudojama kasdienėms reikmėms.

Vis dėlto pabrėžiama, kad ne visi 30 metų sulaukę automobiliai, motociklai bus automatiškai priskirti „istorinių“ transporto priemonių kategorijai. Metų cenzą atitinkanti transporto priemonė turi būti ne tik techniškai tvarkinga, bet ir originali. Originalumą galima suprasti ir kaip atitinkamos transporto priemonės gaminimo periodo spalvų gamos išlaikymą, autentišką variklį, autentišką važiuoklę, autentišką saloną ir dar daugybę kitų niuansų.

Jei transporto priemonė buvo perdaryta, perdažyta ne ta spalvine gama, įdėtas kitas variklis, atlikta kitų patobulinimų, kurių nebuvo numatęs gamintojas ir pan. – tokia transporto priemonė nebus verta vadintis „istorine“.

„Retromobile“ nuomone, minėtos įstatymo pataisos paskatins visuomenę domėtis istorinėmis transporto priemonėmis, jas tvarkyti, laikyti ir žinoma restauruoti tik originaliai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)