„Biodegalų rinka Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius žingsnius, todėl „Lukoil Baltija“, siūlydama bioetanolį E85, pirmiausia siekia pristatyti šiuos degalus kuo platesniam vartotojų ratui. Pasirinkęs vairuoti automobilį varomą E85, žmogus pasirenka galimybę mažinti aplinkos taršą ir demonstruoja gerbiantį požiūrį į supančią aplinką“, – sakė bendrovės „Lukoil Baltija“ Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.

Pasak R. Turlinsko, pagrindinis bioetanolio aplinkosauginis privalumas yra tai, kad jis gaminamas iš atsinaujinančių energijos išteklių: į aplinką su variklio deginiais skleidžiamas anglies dvideginis vėl sunaudojamas augant augalams, todėl neprisideda prie šiltnamio efekto didinimo.

„Paprastai įvairūs ekologiški produktai rinkoje yra brangesni nei įprastiniai, tačiau aplinkai palankūs degalai E85 yra gerokai pigesni nei benzinas“, - teigė R. Turlinskas.

Vienas litras bioetanolio E85 „Lukoil“ degalinėse kainuoja 2,85 Lt, t. y. gerokai mažiau nei 95 benzinas. Žemesnę šių degalų kainą visų pirma lemia jų sudėtis. Biodegalus E85 sudaro 85 proc. etanolio, gaunamo iš vietinės žemės ūkio produkcijos, likusius 15 proc. – benzinas.

Bioetanoliu E85 prekiaujama keturiose „Lukoil“ ir šešiose partnerių tinklo „Baltic Petroleum“ degalinėse didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Išsamus degalinių sąrašas pateikiamas „Lukoil Baltija“ interneto svetainėje.

Bioetanolis E85 gali būti naudojamas automobiliuose, kuriuose įrengti specialiai šiam kurui pritaikyti varikliai. Bioetanoliui pritaikyti automobiliai taip pat gali būti varomi ir 95 benzinu. Beje, bioetanolis E85 tinka ir daliai į Lietuvą iš JAV importuojamų automobilių.

Etanolis, skirtas E85 gamybai, gaminamas Lietuvoje, taip remiamas vietinis žemės ūkis. Dažnai bioetanolio gamyba – vienintelis būdas ūkininkams realizuoti užaugintą perteklinę pašarinių grūdų produkciją. Tokiu būdu bioetanolio gamyba pamažu didina ir ūkio produkcijos, tokios kaip kviečiai, kvietrugiai paklausą Lietuvoje. Taip sprendžiamos ir socialinės problemos, susijusios su gyventojų užimtumu.

Bioetanolis yra ekologiškas variklių kuras, nes jį naudojant išskiriama iki 80 proc. mažiau anglies dvideginio, t.y. „šiltnamio efektą“ sukeliančių dujų, nei naudojant naftos pagrindu gaminamą kurą. Bioetanoliui gaminti naudojamos grūdinės kultūros sugeria anglies dvideginį iš oro ir taip yra sumažinama šių dujų koncentracija atmosferoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją