„Nenoriu apie tai net kalbėti... Erzina nemokančios vairuoti blondinės su savo sponsorių džipais. Apie kamščius net nekalbu, visi važiuoja kas sau – taip kaip nori ir apie kitus negalvodami. Pažiūrėkite, kaip elgiasi net tuo metu, kai gatvėse pilna sniego...“, – neslėpdamas pagiežos sakė vienas sostinės taksistas, DELFI paklaustas apie tai, kiek kartų per dieną susiduria su eismo kultūros problemomis. Pasak jo, nedrausmingi vairuotojai labai vargina ir kelia nereikalingą įtampą kelyje.

Eismo kultūros bei ją lemiantys psichikos sveikatos veiksniai dažnai tyrinėjami kitose šalyse. Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos automobilininkų asociacijos atlikta apklausa parodė, kad labiausiai vairuotojus erzina ir nereikalingą stresą kelia „sėdėjimas ant uodegos“ (tą nurodė 36 proc. apklaustųjų), kalbėjimas telefonu vairuojant (23 proc.), važiavimas kelio viduriu (18 proc.), neatsargus manevravimas tarp juostų (6 proc.) bei lėtapėdiškumas (5 proc.). Pastarasis įprotis 18-24 m. amžiaus vairuotojus erzina 4 kartus labiau negu vyresnius nei 45 m. eismo dalyvius.

„Baisiausia, ką esu matęs vairuojant, buvo vyras, manevruojantis BMW automobiliu gyvenamojo rajono gatvėmis ir lazdelėmis valgantis maistą iš kinų restorano“, – sakė apklausą organizavusios automobilininkų asociacijos prezidentas Edmundas Kingas.

Kas labiausiai erzina Lietuvos eismo dalyvius?

DELFI skelbia akciją „Eismo kultūra“ ir kviečia skaitytojus šio rašinio komentarų laukelyje išsakyti savo nuomonę, kokie mūsų šalies eismo dalyvių įpročiai erzina labiausiai. Komentarus galima vertinti. Geriausiai įvertintus pastebėjimus apie vairavimo kultūrą, pačių skaitytojų prisipažinimus, skundus dėl kitų eismo dalyvių (nesvarbu, tai gali būti ir pėstieji, ir mikroautobusų vairuotojai, ir kiti) ar trumpas istorijos, situacijų aprašymus pakomentuos psichoterapeutas Olegas Lapinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)