Prancūzai sustabdė nuo birželio mėnesio pagamintų „Mercedes-Benz“ A-klasės, B-klasės ir SL modelių registraciją, nes juos gaminantis „Daimler AG“ koncernas atsisakė naudoti naują ekologiškesnį oro kondicionieriaus aušinimo skystį motyvuodamas tuo, kad avarijos atveju padidėja gaisro grėsmė.

Europos Komisija šią savaitę paskelbė, kad kai kurie „Daimler“ automobiliai buvo parduoti nesilaikant ES taisyklių, todėl jie gali būti atšaukti iš rinkos.

Trečiadienį Briuselyje susitikę automobilių ekspertai pasiūlė uždrausti visoje Europos Sąjungoje (ES) pardavinėti naujuosius „Mercedes“ markės automobilius, pagamintus pažeidus bendrosios rinkos nuostatas.

28 ES valstybių narių pareigūnų sprendimas buvo priimtas po Vokietijos ir Prancūzijos ginčo. Pastaroji uždraudė pradavinėti naująsias transporto priemones, nes jų gamyboje naudojamas oro kondicionieriaus aušinimo skystis neatitinka naujausių aplinkosaugos reikalavimų. Prancūziją palaiko ir Europos Komisija.

ES pareigūnai pabrėžė, kad įmonės turi „paisyti“ ES teisinių nuostatų. Komisijos nutarimu teigiama, kad valstybių narių ekspertai „pripažino poreikį imtis reikalingų priemonių“.

„Automobiliai turi atitikti nurodytus reikalavimus, todėl rinkoje jau pasirodžiusios transporto priemonės bus atšauktos“, - teigiama nutarime.

„Daimler“ teigia, kad remiantis jų skaičiavimais, dėl esamos situacijos Prancūzijoje jų pasauliniai pardavimai gali sumažėti maždaug 2 proc. arba 29 000 automobilių.

Nuo sausio 1 d. ES nuostatos reikalauja, kad automobilių gamintojai naudotų aušinimo skystį „R1234yf“. Tačiau „Daimler“ tebenaudoja senesnį aušinimo skystį „R134a“, nes atlikti tyrimai parodė, kad naujosios dujos užsidega lengviau ir kelia automobiliams didesnį sprogimo pavojų įvykus avarijai. „R1234yf“ kūrėjai atmeta „Daimler“ pretenzijas, bet Vokietijoje automobilių gamybos milžinei buvo suteiktas specialus leidimas naudoti senesnės gamybos dujas.

Vokietija turi iki rugpjūčio 20 d. atsakyti į Europos Komisijos pateiktus klausimus, po to Briuselis per 10 savaičių nuspręs, ar imtis oficialių teisinių veiksmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)