Į „Delfi“ redakciją kreipęsis skaitytojas Artūras teigė, kad susidūrė su akivaizdžia „Regitros“ ir policijos bendradarbiavimo spraga. Vyras pasakojo, kad teisę vairuoti įgijo dar 2021 metų liepos mėnesį. Praėjus maždaug metams jis sulaukė pirmo pranešimo apie administracinį nusižengimą. Vairuotoją pasiekė bauda už užmiesčio kelyje viršytą greitį. Tuomet jis važiavo 12 km/val. greičiau nei buvo leidžiama. Praėjus dar maždaug metams – beveik dviem nuo vairuotojo pažymėjimo gavimo dienos – vyras sulaukė dar vienos baudos. Šį kartą jis leistiną greitį viršijo 13 km/val.

Žinia – kaip perkūnas iš giedro dangaus

Skaitytojas pasakojo, kad jokių papildomų pranešimų, susijusių su jo padarytais pažeidimais, jis daugiau nesulaukė. Ir nors laikiną vairuotojo pažymėjimą galima pasikeisti praėjus dviem metams nuo jo įgijimo, vyras to padaryti neskubėjo. Vis tik šį balandį nusprendęs užpildyti paraišką ilgalaikiam vairuotojo pažymėjimui gauti, vyras buvo šokiruotas, mat „Regitros“ atstovai pranešė, kad jog turimas pažymėjimas nebegalioja.

„Balandžio 18 d. bandžiau užsisakyti ilgalaikį vairuotojo pažymėjimą, tačiau man „Regitra“ pranešė, jog mano dabartinis vairuotojo pažymėjimas yra negaliojantis ir turiu iš naujo perlaikyti teorijos bei praktikos egzaminus“, – pasakojo Artūras.

Vairuotojas neslėpė pasipiktinimo bei teigė, kad „Regitra“ arba pareigūnai privalėjo atskiru pranešimu informuoti, kad jis buvo įtraukas į sąrašą tų, kuriems privaloma išklausyti papildomą mokymų kursą, kad galėtų sėkmingai laikiną vairuotojo pažymėjimą pasikeisti į ilgalaikį.

„Mano manymu, tai buvo „Regitros“ arba policijos prievolė per vienerius metus po atlikto pažeidimo pranešti man apie mokymų prievolę. Panašu, kad tokia jų schema sukurta specialiai ir tik tam, kad pasipelnytų iš egzaminų mokesčių, kurių dažnas neišlaiko iš pirmo karto, nes egzaminų klausimai neatitinka realybės“, – teigė vairuotojas.

Vyras teigė, kad balandžio 22 dieną kreipėsi tiek į „Regitrą“, tiek į Policijos departamentą bei pateikė skundą dėl susidariusios situacijos.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Prievolė – vairuotojams žinoti savo pareigas

„Delfi“ susisiekus su Policijos departamento atstovais, Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė nurodė, kad teisę vairuoti įgijusio asmens pareiga išmanyti jam taikomus teisės aktus ir jų laikytis

„Policija neturi prievolės papildomai išaiškinti kokias sąlygas turi įvykdyti pradedantysis vairuotojas, padaręs Kelių eismo taisyklių pažeidimus, kai turi teisę įgyti 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą.

Vairuotojas, įgijęs teisę vairuoti transporto priemones, išlaikė teorijos ir praktikos egzaminus ir privalo išmanyti teisės aktus bei jų laikytis. Tai yra numatyta Kelių eismo taisyklių 5 punkte. Eismo dalyviai privalo išmanyti Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, mokėti Kelių eismo taisykles ir jų laikytis“, – pabrėžė policijos atstovė.

J. Liutkienė taip pat nurodė, jog Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatyme numatyta, kad pradedantiesiems vairuotojams išduodamas 3 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas, kurį jie nustatyta tvarka po 2 metų nuo jo išdavimo dienos turi teisę pakeisti į 10 metų galiojantį vairuotojo pažymėjimą. Jie tai gali padaryti nebaigę papildomo vairuotojų mokymo, jeigu per 2 metus nuo pradedantiesiems vairuotojams išduodamo vairuotojo pažymėjimo išdavimo dienos nepažeidė KET reikalavimų, už kuriuos šiame įstatyme numatytas papildomas vairuotojų mokymas, arba nesukėlė eismo įvykio, dėl kurio buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata.

Vairuotojas, kuris, būdamas pradedantysis vairuotojas, pažeidė KET reikalavimus, už kuriuos šiame įstatyme numatytas papildomas vairuotojų mokymas, arba sukėlė eismo įvykį, dėl kurio buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata, papildomą vairuotojų mokymą privalo baigti per vienus metus nuo nutarimo, kuriuo asmuo pripažintas padariusiu teisės pažeidimą, įsiteisėjimo dienos ar nuo administracinio nurodymo, surašyto padarius administracinį nusižengimą, įvykdymo dienos. Tais atvejais, kai teismo nuosprendžiu ar baudžiamuoju įsakymu skiriamas areštas arba terminuotas laisvės atėmimas ir paskirtos bausmės vykdymas neatidėtas, papildomą vairuotojų mokymą privaloma baigti per vienus metus nuo paskirtos bausmės atlikimo.

„Tai jaunuoliai dar lankydami mokymosi vairuoti kursus sužino koks yra jų ,,statusas“, kad pažymėjimą reikės keisti ir, kad jie bus griežčiau baudžiami už būtent tuos, įstatyme išskirtus pažeidimus, su kuriais yra supažindinami“, – pabrėžė J. Liutkienė.

Vairavimo teorijos egzaminas "Regitroje"

Sudarytas atskiras pažeidimų sąrašas

Jai antrino ir „Regitros“ ryšių su žiniasklaida specialistas Lukas Vosylius. „Regitros“ atstovas taip pat nurodė, kad kiekvienas vairuotojas turi būti susipažinęs su tvarka, kuri jam gali būti taikoma, o tuo suabejojusiems „Regitra“ savo svetainėje pateikia ir sąrašą, kuriais atvejais papildomas mokymų kursas, per metus po padaryto pažeidimo, pradedantiesiems vairuotojams yra privalomas.

„Pats eismo įvykis nėra priežastis baigti papildomus mokymus. Pradedantieji vairuotojai turi baigti papildomus mokymus pažeidę tik tam tikrus KET reikalavimus, kurių sąrašą galima rasti „Regitros“ interneto svetainėje“, – nurodė L. Vosylius.

KET reikalavimai, kuriuos pažeidus reikia baigti papildomus mokymus:

  1. vykdyti vairuotojų pareigas pėstiesiems;

  2. laikytis lenkimo taisyklių;

  3. vairuojant nesinaudoti mobiliojo ryšio priemonėmis;

  4. laikytis eismo reguliavimo signalų;

  5. KET nustatyta tvarka naudoti įspėjamuosius signalus;

  6. laikytis važiavimo per sankryžas tvarkos;

  7. vairuotojams naudoti saugos diržus, motociklininko šalmus;

  8. neviršyti nustatyto greičio;

  9. nevairuoti transporto priemonių neblaiviems.

„Baigus vairuotojų papildomo mokymo kursus, vairavimo mokykla išduoda patvirtintos formos vairuotojo mokymo baigimo pažymą. Dėl išsamesnės informacijos apie papildomus mokymus reikėtų kreiptis į vairavimo mokyklas, kadangi „Regitra“ egzaminuoja vairuotojus, o mokymus reikia pabaigti bet kurioje tokius mokymus organizuojančioje vairavimo mokykloje“, – paaiškino „Regitros“ atstovas.

Jis taip pat nurodė, kad vadovaujantis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 24 straipsnio 7 dalies nuostata, pradedantysis vairuotojas, kuris nustatytu laiku nebaigė papildomo vairuotojų mokymo, praranda teisę vairuoti transporto priemones. Teisė vairuoti bus grąžinta tik perlaikius vairavimo egzaminą – teorinę ir praktinę dalį. Perlaikius šiuos egzaminus yra išduodamas 3 metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas ir 2 metų terminas pradedamas skaičiuoti iš naujo.

„Keisdama pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą, „Regitra“ vadovaujasi informacija, kurią gauna iš Administracinių nusižengimų ir Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registrų. Pradedantysis vairuotojas visą aktualią informaciją gali rasti „Regitros“ interneto svetainėje“, – teigė L. Vosylius.