Iš visų 1 mln. 373 tūkst. 746 Kelių eismo taisyklių pažeidimų, padarytų per 11 šių metų mėnesių, nustatyto greičio viršijimas sudaro beveik pusę – 629 tūkst. 773 atvejus. Per tokį patį laikotarpį pernai buvo nustatyti 585 tūkst. 893 pažeidimai.

Tai vienas iš dažniausiai daromų Kelių eismo taisyklių pažeidimų ir pagrindinė eismo įvykių, kai žūsta arba sužeidžiami žmonės, priežastis. Nepasirinktas saugus greitis arba viršytas leistinas važiavimo greitis šiemet buvo 56 proc. visų eismo įvykių, kuriuose per 8 š. m. mėnesius žuvo žmonės, priežastis. Dar 19 proc. sudaro įvykiai, kuriuose, nepasirinkus saugaus ar viršijus leistiną važiavimo greitį, per tą patį laikotarpį buvo sužeisti žmonės.

Dažniausiai greitis viršijamas daugiau kaip 10, bet ne daugiau kaip 20 km per val. ir daugiau kaip 20, bet ne daugiau kaip 30 km per val. Tokių atvejų šiais metais iki gruodžio 1 dienos užfiksuota daugiau kaip 560 tūkst.

Nustatytas greitis daugiau kaip 40, bet ne daugiau kaip 50 km per val. viršytas beveik 13 tūkst. kartų, o nustatytas greitis daugiau kaip 50 km per val. viršytas beveik 6 tūkst. kartų.

Didžiausia bauda, kurią galima gauti už viršytą leistiną važiavimo greitį, yra 700 Eur, bet to, galima netekti teisės vairuoti transporto priemonę iki vienų metų ir šešių mėnesių.

Iki š. m. lapkričio 1 dienos už visus padarytus greičio pažeidimus buvo paskirta 12 mln. 873 tūkst. 280 Eur baudų, į valstybės biudžetą pažeidėjai jau sumokėjo 9 mln. 354 tūkst. 272 Eur (daugiau kaip 72 proc.)

Leistino važiavimo greičio pažeidimus fiksuoja greičio matavimo sistemos – prietaisai, kurie įrengti šalies keliuose, savivaldybėse ir miestuose. Didžiausia dalis pažeidimų įsiregistruoja iš vidutinių greičio matavimo sistemų ir momentinių greičio matuoklių, kurie įrengti valstybinės reikšmės keliuose. Šiuo metu tokių prietaisų visoje šalyje yra per 200 (72 momentinio greičio matuokliai ir 131 vidutinio greičio matavimo sistema, kurią sudaro du įrenginiai).

Pažeidimai užfiksuojami ir mobiliaisiais greičio matavimo prietaisais „PoliScan FM1“, vadinamaisiais trikojais, kurie dirba judriose gatvėse, kitose vietose. Per 10 mėn. jais užfiksuota apie 18 proc. visų greičio viršijimo pažeidimų (122 tūkst. 816). Greičio viršijimo atvejai fiksuojami ir policinių prevencinių priemonių metu. Europos kelių policijos tinklo ROADPOL (angl. European Roads Policing Network) inicijuota priemonė „Greitis“, kai transporto priemonių greitis fiksuojamas mobiliaisiais rankiniais ir (ar) automobiliuose įrengtais greičio matuokliais, stabdant pažeidėjus, 2023 metais mūsų šalyje vyko 10 dienų. Priemonių metu užfiksuoti 1 143 greičio viršijimo atvejai.

Greičio matuokliai keliuose pakeičia pareigūnus ir budi kasdien, visą parą, nepaisant oro sąlygų, švenčių, išeiginių dienų, darbo valandų ar atostogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)