„Citizens Band“ (lietuviškai – civilinė banga) – toks jų receptas, siekiant nepakliūti į spūstis. Taip vadinasi bendruomenė (CB radijo bendruomenė), kuriai save priskiria tarpusavyje radijo ryšiu bendraujantys ir Ryšių reguliavimo tarnybos leidimų šioms ryšio priemonėms neprivalantys gauti vairuotojai. Vilniuje ir Kaune jų yra beveik po šimtą, Alytuje šis judėjimas žengia pirmuosius žingsnius.

Ir mieste, ir užmiestyje

„Alytuje yra maždaug 26 žmonės, kurie naudojasi radijo ryšio įranga važinėdami automobiliais ir bendraudami tarpusavyje. Iš pradžių susipažįstame eteryje, o tik tada pamatome vienas kitą“, – sakė Alytaus CB radijo bendruomenės lyderis Mindaugas Rutkauskas.

Alytuje, kaip ir visoje Lietuvoje, CB mėgėjai bendrauja naudodami radijo ryšio stoteles, nustatytas 19-uoju FM kanalu. „Miestuose naudojamas šis kanalas, o užmiestyje geriau persijungti į 12 AM kanalą. Juo kalbasi sunkvežimių vairuotojai, tad šis kanalas naudingesnis norint nepakliūti į spūstį kur nors autostradoje ar kitame kelyje, kur, pavyzdžiui, įvyko avarija, užmiestyje“, – patarė pašnekovas.

Kiek kainuoja patogumas?

„Radijo stotelę galima įsigyti ir už 50, ir už 300 Lt, dar reikės sumokėti už CB anteną (dirbančia 27 Mhz dažniu), kainos svyruoja nuo 60 iki 250 Lt. Aišku viena – kuo didesnių parametrų antena, tuo geresnis ryšys”, – teigė Mindaugas.

Tarp eterio kolegų – įvairiausių profesijų žmonės. „Mus vienija noras pasidalyti informacija apie padėtį gatvėse. Perspėjame vienas kitą apie grūstis, avarijas, tai labai padeda taupant laiką ir nervus. O besiklausydamas vilkikų vairuotojų pokalbių gauni naudingos informacijos apie tai, kuriuo keliu geriausia važiuoti į Kauną, Vilnių, kur mažesnės spūstys“, – kalbėjo M.Rutkauskas.

Dirba ir namie

Kai kurie entuziastai radijo ryšiu naudojasi ne tik automobiliuose, bet ir namie. Tie, kas įsirengę stacionarias radijo stotis, dubliuoja kitų vairuotojų perduodamą informaciją apie eismą, nes turintys silpnesnes antenas gali neišgirsti informacijos iš kolegos, esančio dideliu atstumu.

Balandžio 10 dieną Alytaus CB bendruomenės lyderis M.Rutkauskas dalyvavo Lietuvos CB radijo bendruomenių susitikime Druskininkuose, iš kur parsivežė padėką už nuoširdžią veiklą vienijant ir informuojant Lietuvos CB radijo bendruomenę Alytaus mieste.

Savo automobilius ši bendruomenė žymi specialiais lipdukais, informuojančiais, jog jie miestuose kalba 19 FM PL kanalu, o internete – www.cbforumas.lt. Visi besidomintys CB radijo ryšiu kviečiami apsilankyti minėtame forume ir prisidėti prie nuolat didėjančios bendruomenės.

Lietuvoje naudojami CB radijo ryšio kanalai

19 FM PL - Lietuvos miestų informacinis kanalas.

26 FM EU - Vilniuje esantys stacionarai.

29 FM EU - Alytuje esantys stacionarai.

29 FM EU - Kaune esantys stacionarai.

31 FM EU - Kaune esantys stacionarai.

08 AM PL - estų sunkvežimių vairuotojai.

12 AM PL - Lietuvos sunkvežimių vairuotojai.

13 AM PL - latvių sunkvežimių vairuotojai.

15 AM PL - rusų, baltarusių sunkvežimių vairuotojai.

17 AM PL - baltarusių sunkvežimių vairuotojai.

19 AM PL - Lenkų sunkvežimių vairuotojai Lenkijoje.

28 AM PL - lenkų sunkvežimių vairuotojai užsienyje.

01 AM EU - Kauno mikroautobusai (maršrutai apie Kau no medicinos universiteto klinikas).

12 AM PL - Vilniaus mikroautobusai.

14 AM EU - Kauno mikroautobusai (maršrutai apie pre kybos miestelį „Urmas“).

15 FM PL - Kauno mikroautobusai (maršrutai į Aleksotą).

15 FM PL - Kauno mikroautobusai (16 maršrutas iš „Urmo“ bazės per Partizanus, Savanorių pr., Šv. Gertrūdos, per Aleksoto tiltą, Veiverių gatve ir prieš Garliavą suka Kazliškių link).

35 AM PL - Alytaus mikroautobusai.

13 FM EU - Klaipėdos autobusai.