Automatinė transmisija tinka pradedantiesiems arba tingiems vairuotojams. Vystantis technologijoms, automatinės pavarų dėžės naudojamos visų tipų automobiliuose – nuo prestižinių sedanų iki sportinių automobilių. Vis dėlto sunku nesutikti su profesionaliais lenktynininkais, kurie tvirtina, kad mechaninė pavarų dėžė leidžia geriau jausti ir valdyti automobilį.

Žinoma, automatinė pavarų dėžė yra patogesnė, tačiau daugelis ją laiko pavojingu palydovu žiemą. Šis transmisijos tipas su kiekviena vairuotojų karta apauga daugybe mitų ir legendų, kurie atsiranda greičiausiai dėl žinių stokos ir nemokėjimo vairuoti, o ne dėl esamos situacijos.

Pagrindinė „automato“ problema yra ta, kad vairuotojas blogiau jaučia, kai ratai ima prasisukti. Tai įvyksta dėl praslystančio hidrotransformatoriaus kaltės (kuris, tiesa, padeda jums sklandžiai pajudėti iš vietos netgi slidžiame kelyje). Pavaros perjungiamos priklausomai nuo ratų sukimosi greičio (kurie neaišku kada pradėjo prasisukti), ir jūs galite pražiopsoti tą akimirką, kada reikėjo įsikišti į automobilio „smegenų“ darbą.

Kai kuriose automatinėse transmisijose yra žieminis režimas, kuris perjungia pavaras esant žemesnėms apsukoms ir leidžia startuoti be didesnių prasisukimų, kartais ir nuo antros pavaros. Tai būdas, kurį naudoja ir profesionalai.

Estijos DELFI pateikia 10 patarimų žiemą važinėjantiems automobiliais su automatinėmis pavarų dėžėmis.

1. Startas

Kiekvienas automobilis reikalauja atidžios priežiūros, o juo labiau automobilis su automatine pavarų dėže. Atsikasę ryte savo automobilį, leiskite tepalui pavarų dėžėje nors porą minučių sušilti. Pasukę raktą spynelėje ir iš karto paspausdami akceleratorių, jūs trumpinate „automato“ darbo laiką. Specialistai pataria prieš pradedant važiuoti pajudinti pavarų perjungimo svirtį į visas padėtis išlaikant automobilį vietoje paspaudus stabdžius.

Šie paprasti veiksmai pagreitina transmisinio skysčio sušildymo procesą. Pradėję važiuoti, pirmus penkis kilometrus venkite aštrių pagreitėjimų ir ratų prasisukimo.

2. Kaip išsivaduoti iš pusnies?

Žiemą rytas dažnai gali prasidėti nuo bandymo išsivaduoti iš pusnies. Jeigu jūsų „automatas“ turi pažemintą pavarą 1,2 arba L, naudokitės ja, o ne D funkcija. Jeigu ne, teks pajudėti išsisiūbuojant.

Lengvai spaudžiate akceleratorių, lengvai judate pirmyn, laikote mašiną kraštutinėje padėtyje stabdžiais, jungiate atbulinę pavarą, vėl išlaikote automobilį ir taip toliau.

Naudojant šį būdą, verta atminti, kad hidrotransformatoriui tokios manipuliacijos ne itin malonios. Todėl šį metodą galima naudoti tik trumpai. Aitrus svylančių frikcijonų kvapas pavarų dėžėje duos žinią, kad laikas ieškoti pagalbos užstumiant automobilį.

Neužmirškite išjungti ESP ir su ja susijusios stabilumo kontrolės funkcijos, kuri pusnyje jums nebus pagalbininku.

3. Stabdymas varikliu

Dar viena „automato“ problema žiemą – būtinybė nuolat naudotis stabdžiu, dėl to, kad negalima stabdyti varikliu, nes iš to nėra naudos. Automatinė pavarų dėžė nereaguoja į greičio pedalo atleidimą taip, kaip įprasta mechaninė transmisija. Bet tam yra pažemintos pavaros, arba pusiau automatinis režimas, kuriais galima ir reikia naudotis. Tai ypač aktualu prieš posūkį, kai jums negalima prarasti variklio apsukų ir traukos.

Verta būtų pasiruošti tam, kad slidžiame kelyje pažemintos pavaros gali privesti prie to, kad varantys ratai ims prasisukti, o užpakaliniai ar priekiniai ratai bus „užnešti“. Važiuojant priekiniais ratais varomu automobiliu tokiu atveju reikia palikti akceleratorių nuspaustą, o vairuojant galu varomą mašiną – atleisti pedalą. Visais ratais varomai mašinai – atleisti ir iškart vėl nuspausti akceleratorių. Senuose automobiliuose, kuriuose nėra apsukų ribotuvo, naudojantis pažeminta pavara, reikia sekti tachometro rodmenis, kad neperkaistų variklis.

Šiuolaikinės pavarų dėžės neleidžia jums perjungti, pavyzdžiui, iš ketvirtos į antrą pavarą, esant 110 km/val. greičiui. Reikia prisiminti, kad stabdymas varikliu aktualus tik esant pakankamai erdvei kelyje, tokio stabdymo efektyvumas važiuojant su automatine dėže keliais kartais mažesnis nei su mechanine. Dėl to kaltas praslystantis hidrotransformatorius.

4. Lenkimas

Lenkiant svarbiausia – neleisti „automatui“ pačiu netinkamiausiu momentu persijungti į aukštesnę pavarą. Dėl to sumažės variklio apsukos, kurias vėl reikės padidinti. Tokiems atvejams kai kuriose dėžėse yra režimas OD (Over drive), kurį reikia lenkiant atjungti. Šis veiksmas neleis pereiti į aukštesnę pavarą, tačiau reiktų vėl sekti tachometrą, kad neatsirastumėte „raudonoje“ zonoje.

Važiuojant įprastu režimu D ir prireikus staiga pagreitėti, „automatui“ reikia tam tikro laiko, kad jis sureaguotų į veiksmą „gazas-dugnas“. Kam laukti kol pavara bus automatiškai pažeminta, jeigu galima rankiniu būdu sumažinti pavarą? Šis paprastas būdas leis sutaupyti sekundę priešingoje eismo juostoje, kuri gali nulemti dramatiškas pasekmes. Jeigu transmisija turi sportinį režimą, lenkiant jį tikrai verta įjungti

5. Važiavimas nuokalne

Važiuojant nuokalne reikia atidžiai rinktis judėjimo greitį ir galvoti apie stabdymo kelią. Naudokite pažemintas pavaras tik esant daugmaž sausai kelio dangai trumpuose nusileidimuose, kad neperkaitintumėte stabdžių. Slidžiame kelyje važiuodami nuokalne naudokitės stabdžiu.

Daugelis automobilių su „automatais“ vairuotojų paprastai visiškai užmiršta apie rankinio stabdžio egzistavimą ir naudojasi tik P (Parking) režimu. Tačiau pastačius automobilį šlaite ir įjungus P režimą, tai neigiamai veikia visą pavarų dėžės sistemą. Veiksmų seka turėtų būti tokia: pirmiausia įjungiame rankinį stabdį, o paskui režimą P. Taip pat neužmirškite, kad šaltyje įjungus rankinį stabdį gali prišalti stabdžių kaladėlės.

6. Važiavimas įkalne

Žiemą startuoti apledėjusia įkalne – ne pats maloniausias užsiėmimas. Svarbiausia vengti ratų prasisukimo ir staigių akceleratoriaus pedalo paspaudimų. Važiuojant automobiliu su „automatu“ ratų prasisukimo pradžią užfiksuoti sunku, todėl veiksmai turi būti labai sklandūs.

Jeigu pačiu netinkamiausiu momentu trauką „užmuša“ ESP sistema, pabandykite ją atjungti.

7. Automobilio tempimas

Jeigu jūsų automobilį su automatine pavarų dėže reikia tempti, verta prisiminti apie taisyklę 50x50: tempti galima ne didesniu nei 50 km/val. greičiu ir ne didesnį nei 50 km atstumą. Pavarų dėžė turi būti perjungta į N (neutrali) padėtį , o tempiant didesnį atstumą vežimėliu reikia atjungti transmisiją, o tai yra sudėtinga.

Kai kuriems automobiliams su automatine transmisija tempimas yra apskritai uždraustas, apie tai informuoja automobilio eksploatavimo instrukcija.

8. Automobilio „užnešimas“

Trumpalaikis „neutralios“ pavaros perjungimas slidžiame kelyje – veiksmingas ginklas prieš automobilio „užnešimą“, o šis veiksmas, priešingai nei susiformavusi nuomonė, negali išvesti automatinės pavarų dėžės iš rikiuotės. Trumpas, bet akcentuotas neutralaus režimo įjungimas stabilizuoja automobilį ir „užnešimas“ dingsta. Tą patį rekomenduojama atlikti įveikiant mažus posūkius, esančius nuokalnėje.

Tokiomis sąlygomis automobilis gali neklausyti stabdžių ir tęsti slydimą nepageidaujama kryptimi. Transmisijos perjungimas į neutralią padėtį kuriam laikui leidžia išlyginti ratų sukimąsi ir stabilizuoja automobilį.

Jeigu vis dėlto automobilį „užnešė“ svarbu nepamiršti, kad akceleratorių reikia tuoj pat atleisti, o vairą pasukti į užnešimo pusę ir grąžinti į pradinę padėtį.

9. Rūpestis ir priežiūra

Automatinė pavarų dėžė – kaprizingas sutvėrimas. Neteisingai eksploatuojant ji mėgsta gesti, o automobilio savininkui gedimai gali kainuoti nemažus pinigus. Todėl nepamirškite reguliariai atlikti techninę pavarų dėžės patikrą. Savaime suprantama ir tai, kad važiuojant negalima įjungti režimų P ir R. Šiuos režimus galima įjungti tik visiškai automobiliui sustojus.

Pavarų dėžė taip pat gali perkaisti, jeigu nuspręsite pažiūrėti, kas bus nuspaudus stabdžio ir greičio pedalus vienu metu.

10. Galvokite iš anksto

Daugelį vairuotojų problemų su „automatu“ galima išspręsti supratus paprastą tiesą: elektronika niekada negalės įspėti, ko jūs užsinorėsite iš jos kitą sekundę. Tad galvokite iš anksto ir laiku „įspėkite“ automobilio „smegenis“ apie savo ketinimus (perjungimas į sportinį režimą, pažemintos pavaros perjungimas ir t.t.), tuomet jūs ir jūsų automobilis sudarys sėkmingą kūrybinį tandemą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)